Prezes poleca
Moda na tłuszcze
Wydawałoby się, że moda na tłuszcze dawno minęła… nic bardziej mylnego. Tłuszcze są niezwykle ważną częścią naszej diety i musimy zadbać o to, aby były w niej obecne. Nie oznacza to jednak, że mamy je wlewać w siebie litrami. Ważne jest, aby to robić delikatnie i co najważniejsze, z produktami dobrej jakości.
Wyobraźcie sobie Państwo, że odkryłem takie produkty w naszej Krainie Łęgów Odrzańskich. Wytwarza je lokalna, rodzinna firma Oleania z Malczyc, prowadzona przez Łukasza Wzorka. Zamówiłem zatem kilka butelek. Poinformowano mnie z pietyzmem, że moje zamówienie będzie się tłoczyć. Bowiem niezwykle ważna jest, jak się okazuje, data wytworzenia produktu olejowego. Zamówiłem olej rzepakowy, słonecznikowy, lniany i z czarnuszki.
Wreszcie doszły
Otwieram paczuszkę, a każdy olej zapakowany dodatkowo w styropianowe pudełeczko. Dzwonię i pytam DLACZEGO? Szanowni Państwo, ano dlatego, że dobry olej to chłodny olej. Najlepsze właściwości zachowuje, jeśli został wytłoczony na zimno i na krótko przed konsumpcją jego temperatura nie wzrośnie powyżej 40°C. Dlatego Oleania, mimo że z natury i od serca, chłodno tworzy i dostarcza jakość. Taka dbałość nasunęła mi wniosek, że te z pierwszego tłoczenia na luksusowych półkach marketów nie koniecznie muszą mieć zachowane pożądane walory odżywcze, wystarczy nie odpowiedni transport w przegrzanej ciężarówce i po walorach.
Otwieram
Zapach kusi niemiłosiernie, butelczyny rozlewają olej po talerzach, napięcie rośnie, kiedy różnorodne barwy płynu przykuwają wzrok. Biała bułka ląduje w oleju, potem pojawia się tylko myśl NIGDY WCZEŚNIEJ NIE JADŁEM TAK PYSZNEGO OLEJU!!!. Osobiście najlepiej smakuje mi słonecznikowy, jego łagodny smak i zapach często skłania do podjadania rano lub wieczorkiem.
Walory
O samych walorach produktów z firmy Oleania możnaby długo rozmawiać i tak się dzieje przy każdym spotkaniu z Panem Łukaszem. Najważniejsze, czego się dowiedziałem to, że te z Oleani zawierają cenne kwasy tłuszczowe Omega 3, Omega 6 i Omega 9. Najwięcej, w odpowiednich proporcjach, ma ich olej lniany. Rzepakowy obfituje w witaminy A, E, K, i D oraz lecytynę dobrą na pamięć. Słonecznikowy poprawia poziom cholesterolu i u mężczyzn wpływa na płodność. Olej z ostropestu chroni wątrobę i organizm przed skutkami nadmiernego picia alkoholu. Kokosowy dostarcza mikroelementów takich jak potas, fosfor i wapń. Dla poszukujących wiedzy i zdrowej żywności więcej na stronie www.oleania.pl.
WAŻNE! Certyfikowane nasiona do tłoczenia wykluczają rolników stosujących GMO czy kulturę RUNDAP. Więc mam pewność ich jakości!!
Modne dobre jedzenie
Dostrzegam również, że moda na oleje wraca, ale tylko na te, które zachowują jakość i najważniejsze wartości – kiedyś powszechne, dziś luksusowe i warte swojej ceny. Oczywiście jest to związane z modą na zdrowie jedzenie, oby się nigdy nie kończyła.
Rafał Plezia