Inkubator kuchenny szansą rozwoju KŁO
Pod koniec czerwca 2017 roku odbyła się wizyta seminaryjna w Zakrzowie
niedaleko Kalwarii Zebrzydowskiej. W wizycie brała udział 9 osobowa delegacja z
Krainy Łęgów Odrzańskich, aby poznać motywy i cele działania aktywistów w
Zakrzowie. Na bazie budynku starej szkoły LGD Gościniec 4 Żywiołów stworzył
piękny budynek o wielu funkcjonalnościach.
Głównie jest to inkubator kuchenny, w którym lokalni sadownicy i mieszkańcy mogą przetwarzać żywność z własnego ogrodu, pola, sadu lub wytwarzać inne lokalne smakołyki. W trakcie wizyty dowiedzieliśmy się, że inkubator prowadzi LGD, ale działalność gospodarczą związaną z przygotowaniem smacznych produktów prowadzi Spółdzielnia Socjalna „Smaki Gościńca”. Spółdzielcy wytwarzają wspólnie pierogi, naleśniki, paszteciki, chleb, przetwory owocowe, serwują również posiłki na miejscu. Tutaj też jest sklepik z smakołykami stworzonymi w inkubatorze oraz 2 kluby konsumenckie działające pod nazwa KoKoszyk. Konsumenci co tydzień mogą zamówić i odebrać swojskie produkty wytworzone w spółdzielni i przez lokalnych producentów.
Główną idą inkubatora kuchennego jest udostępnianie za opłatą kuchni do utworzenia własnych produktów. Byliśmy światkami, jak lokalny sadownik przetwarzał swój agrest na sok.
Inne funkcje w budynku to biuro LGD Gościniec 4 żywiołów i sala szkoleniowa, która bardzo nam się przydała w trakcie wizyty jako miejsce do nauki i do posiłku. O większości zakrzowskich działań, historii i kosztach usłyszeliśmy od Renaty Bukowskiej – lokalnej liderki.
Oprócz poznania inkubatora kuchennego w Zakrzowie, dzięki wykładowi Krzysztofa Kwatery, poznaliśmy działalność inkubatorów w Irlandii, Anglii i USA. Wykład ten otworzył nam oczy na wiele możliwości.
Wstępne wnioski z wizyty są następujące – w Łęgach powinniśmy stworzyć wariant podstawowy inkubatora kuchennego, ale bez tłoczenia soków, ponieważ nasi lokalni sadownicy już takie przetwórnie mają. W dalszym etapie powinniśmy rozwijać inkubator w oparciu o lokalne potrzeby. Jakie one są – tego jeszcze do końca nie wiemy. Poznamy to w momencie, kiedy zbadamy sytuację na terenie LGD. Badania będą prowadzone w ciągu tego roku.
Członkowie delegacji to Rafał Plezia – Prezes LGD KŁO, Ryszard Czerw – Wiceprezes LGD KŁO/ UG Jemielno, Mariola Kądziela – Przewodnicząca Rady LGD KŁO, Marta Postoł- członek Rady LGD/właściciel przetwórni owocowo-warzywnej, Maciej Karczewski – sadownik z Lutyni, Aleksander Sokołowski – członek Rady LGD/rękodzielnik i pszczelarz, Tomasz Chojnacki i Iwona Judzińska – rękodzielnicy oraz Tomasz Marchewka – przedsiębiorca z Rudnej.