Zobacz całą galerię


Regionalna edycja konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”

20 maja 2010 - Administrator

Uprzejmie informujemy, iż dnia 10 maja 2010r. Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego i Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu rozpoczyna
X edycję regionalnego etapu konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na najlepszy regionalny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną Dolnego Śląska.

Celem konkursu jest poznanie i udokumentowanie dolnośląskich regionalnych produktów żywnościowych, produktów osadzonych głęboko w polskiej tradycji i od lat wytwarzanych tymi samymi metodami i według tych samych receptur.

Ideą konkursu jest też przygotowanie producentów do ubiegania się o ochronę zgodną
z ustawodawstwem unijnym oraz zachęcanie mieszkańców obszarów wiejskich
do poszukiwania alternatywnych źródeł dochodu.

Produkty będą oceniane w następujących kategoriach:

I Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego

(np. mięso, ryby, drób, wędliny, mleko, sery, farsze, miód i jego przetwory)

II Produkty regionalne pochodzenia roślinnego

(np. owoce, warzywa, konfitury, powidła, marmolady, octy, marynaty, soki, zakwasy,    mąki, kasze, chleby i inne wypieki)

III Napoje regionalne (alkoholowe i bezalkoholowe)

IV Inne produkty regionalne w szczególności łączące produkty roślinne ze zwierzęcymi           (np.farsze).

V Najlepsze danie i potrawa regionalna.

W ramach konkursu Kapituła oceni najlepszy regionalny produkt żywnościowy oraz najlepszą potrawę regionalną. Dodatkowo zostanie nominowany laureat do nagrody honorowej „Perła 2010”, która zostanie wręczona podczas Wielkiego Finału Konkursu podczas Targów Polagra Food w Poznaniu. Lista laureatów w kategorii produktów zostanie umieszczona na stronie internetowej: www.produktyregionalne.pl oraz
na stronach organizatorów regionalnej edycji Konkursu.

Termin nadsyłania kart zgłoszeniowych upływa 9 czerwca 2010r.

Zgłoszenia należy nadsyłać na adres:

Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

Ul. Zwycięska 12

53 – 033 Wrocław

z dopiskiem: „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”

Konkurs odbędzie się 3 lipca 2010r. o godzinie 11:00 na terenie Centrum Handlowego Magnolia Park przy ul. Legnickiej we Wrocławiu.

Regulamin Konkursu na najlepszą potrawę regionalną

Regulamin Konkursu na najlepszy produkt żywnościowy

Karta zgłoszeniowa produktu

Karta zgłoszeniowa potrawy

PnWtŚrCzPtSo
 01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31


fb g__
t logo_1



logotypKSOW



min_rol_logo

arimr_logo2


mads_baner2

logo_roben


dzialajlokalniepoziom2

ekomuzea_baner_logo




Projekt i realizacja: Studio Avatar - strony www Legnica