Regionalna edycja konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”
Uprzejmie
informujemy, iż dnia 10 maja 2010r. Urząd Marszałkowski
Województwa Dolnośląskiego i Dolnośląski Ośrodek Doradztwa
Rolniczego we Wrocławiu rozpoczyna
X edycję regionalnego etapu
konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na
najlepszy regionalny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i
potrawę regionalną Dolnego Śląska.
Celem konkursu jest poznanie i udokumentowanie dolnośląskich regionalnych produktów żywnościowych, produktów osadzonych głęboko w polskiej tradycji i od lat wytwarzanych tymi samymi metodami i według tych samych receptur.
Ideą
konkursu jest też przygotowanie producentów do ubiegania się o
ochronę zgodną
z ustawodawstwem unijnym oraz zachęcanie
mieszkańców obszarów wiejskich
do poszukiwania alternatywnych
źródeł dochodu.
Produkty będą oceniane w następujących kategoriach:
I Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
(np. mięso, ryby, drób, wędliny, mleko, sery, farsze, miód i jego przetwory)
II Produkty regionalne pochodzenia roślinnego
(np. owoce, warzywa, konfitury, powidła, marmolady, octy, marynaty, soki, zakwasy, mąki, kasze, chleby i inne wypieki)
III Napoje regionalne (alkoholowe i bezalkoholowe)
IV Inne produkty regionalne w szczególności łączące produkty roślinne ze zwierzęcymi (np.farsze).
V Najlepsze danie i potrawa regionalna.
W
ramach konkursu Kapituła oceni najlepszy regionalny produkt
żywnościowy oraz najlepszą potrawę regionalną. Dodatkowo
zostanie nominowany laureat do nagrody honorowej „Perła 2010”,
która zostanie wręczona podczas Wielkiego Finału Konkursu podczas
Targów Polagra Food w Poznaniu. Lista laureatów w kategorii
produktów zostanie umieszczona na stronie internetowej:
www.produktyregionalne.pl oraz
na stronach organizatorów regionalnej
edycji Konkursu.
Termin nadsyłania kart zgłoszeniowych upływa 9 czerwca 2010r.
Zgłoszenia należy nadsyłać na adres:
Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Ul. Zwycięska 12
53 – 033 Wrocław
z dopiskiem: „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”
Konkurs odbędzie się 3 lipca 2010r. o godzinie 11:00 na terenie Centrum Handlowego Magnolia Park przy ul. Legnickiej we Wrocławiu.
Regulamin Konkursu na najlepszą potrawę regionalną