Zobacz całą galerię


Ścinawskie ogórki i patisony na berlińskim talerzu

12 lutego 2008 - KŁO
     W dniach 18 – 27 stycznia 2008 roku odbyły się w Berlinie Międzynarodowe Targi Grüne Woche, a nasze produkty promowały Krainę Łęgów Odrzańskich i cały Dolny Śląsk.

W tym roku po raz kolejny przetwory ze Ścinawy reprezentowały najlepszą dolnośląską żywność na Międzynarodowych Targach Grüne Woche w Berlinie. Najważniejsze targi branży spożywczej, rolnej i ogrodniczej w tej części Europy to ponad 1500 wystawców z całego świata, około 94 tysiące przedstawicieli firm spożywczych i ponad 400 tysięcy zwiedzających – konsumentów. Pośród kilkudziesięciu firm z całej Polski, Zakład Handlu i Przetwórstwa Owocowo Warzywnego zaprezentował to co ma najsmaczniejszego czyli całą gamę przetworów z warzyw i owoców. Wielobarwne słoiczki kusiły intrygującym wyglądem, a przede wszystkim zawartością. Przetwory ze Ścinawy , produkowane według tradycyjnych receptur, niezmiennie od wielu lat, oparte o lokalne surowce, na wszelkich targach i imprezach cieszą się dużym zainteresowaniem i uznaniem, tak samo było tym razem. Goście Grüne Woche zajadali ogórki konserwowe ścinawskie z jeszcze większym apetytem niż ubiegłego roku, ale największą furorę zrobiły żółte patisony konserwowe, zarówno całe jak i pod postacią sałatki. Patisony ze Ścinawy są już znane i wysoko cenione przez niemieckich konsumentów. Mają delikatny rześki smak i doskonałą jędrność, obecnie jest to dominująca produkcja ścinawskiej przetwórni, która zyskuje coraz to nowych zwolenników w kraju i za granicą. Poza ogórkami i patisonami można było skosztować czerwonej kapusty, sałatki szwedzkiej czy sałatki wielowarzywnej. Specjalnie na berlińskie targi przetwórnia przygotowała mieszanki kolorowych warzyw w dużych słojach, które oprócz tego, że cieszyły oko zwiedzających także świetnie smakowały ze swojskim polskim chlebem. Produkty przygotowane do degustacji rozchodziły się w mig i przyciągały rzesze zwiedzających na stoisko Dolnego Śląska. Zakład Handlu i Przetwórstwa Owocowo Warzywnego promując Dolny Śląsk rozsławia przede wszystkim region Ścinawy i całej Doliny Środkowej Odry, gdzie znajduje się większość upraw surowców używanych do produkcji konserwowych smakołyków. Goście Międzynarodowych Targów Grüne Woche dzięki ogórkom i patisonom konserwowym mieli okazję zapoznać się z częścią bogatej oferty naszego Partnerstwa, którego ścinawska przetwórnia jest jednym z założycieli i od początku istnienia bardzo silnie wspiera działania Partnertswa Doliny Środkowej Odry. Ścinawskie przetwory między innymi dzięki takim działaniom promocyjnym stają się markowym produktem naszego Partnerstwa - Krainy Łęgów Odrzańskich.
Udział naszego reprezentanta w Targach Grüne Woche był częścią projektu „Rozwój Doliny Środkowej Odry - ludzie, przyroda, kultura, wieś”, finansowany ze środków Pilotażowego Programu Leader+






 
 
Agata Chwiszczuk


Kom. 695 742 909
e-mail: agata.chwiszczuk@szlakodry.pl
 
PnWtŚrCzPtSo
 01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31


fb g__
t logo_1



logotypKSOW



min_rol_logo

arimr_logo2


mads_baner2

logo_roben


dzialajlokalniepoziom2

ekomuzea_baner_logo




Projekt i realizacja: Studio Avatar - strony www Legnica