Ścinawskie ogórki i patisony na berlińskim talerzu
W tym roku po raz kolejny przetwory ze Ścinawy reprezentowały najlepszą dolnośląską żywność na Międzynarodowych Targach Grüne Woche w Berlinie. Najważniejsze targi branży spożywczej, rolnej i ogrodniczej w tej części Europy to ponad 1500 wystawców z całego świata, około 94 tysiące przedstawicieli firm spożywczych i ponad 400 tysięcy zwiedzających – konsumentów. Pośród kilkudziesięciu firm z całej Polski, Zakład Handlu i Przetwórstwa Owocowo Warzywnego zaprezentował to co ma najsmaczniejszego czyli całą gamę przetworów z warzyw i owoców. Wielobarwne słoiczki kusiły intrygującym wyglądem, a przede wszystkim zawartością. Przetwory ze Ścinawy , produkowane według tradycyjnych receptur, niezmiennie od wielu lat, oparte o lokalne surowce, na wszelkich targach i imprezach cieszą się dużym zainteresowaniem i uznaniem, tak samo było tym razem. Goście Grüne Woche zajadali ogórki konserwowe ścinawskie z jeszcze większym apetytem niż ubiegłego roku, ale największą furorę zrobiły żółte patisony konserwowe, zarówno całe jak i pod postacią sałatki. Patisony ze Ścinawy są już znane i wysoko cenione przez niemieckich konsumentów. Mają delikatny rześki smak i doskonałą jędrność, obecnie jest to dominująca produkcja ścinawskiej przetwórni, która zyskuje coraz to nowych zwolenników w kraju i za granicą. Poza ogórkami i patisonami można było skosztować czerwonej kapusty, sałatki szwedzkiej czy sałatki wielowarzywnej. Specjalnie na berlińskie targi przetwórnia przygotowała mieszanki kolorowych warzyw w dużych słojach, które oprócz tego, że cieszyły oko zwiedzających także świetnie smakowały ze swojskim polskim chlebem. Produkty przygotowane do degustacji rozchodziły się w mig i przyciągały rzesze zwiedzających na stoisko Dolnego Śląska. Zakład Handlu i Przetwórstwa Owocowo Warzywnego promując Dolny Śląsk rozsławia przede wszystkim region Ścinawy i całej Doliny Środkowej Odry, gdzie znajduje się większość upraw surowców używanych do produkcji konserwowych smakołyków. Goście Międzynarodowych Targów Grüne Woche dzięki ogórkom i patisonom konserwowym mieli okazję zapoznać się z częścią bogatej oferty naszego Partnerstwa, którego ścinawska przetwórnia jest jednym z założycieli i od początku istnienia bardzo silnie wspiera działania Partnertswa Doliny Środkowej Odry. Ścinawskie przetwory między innymi dzięki takim działaniom promocyjnym stają się markowym produktem naszego Partnerstwa - Krainy Łęgów Odrzańskich.
Udział naszego reprezentanta w Targach Grüne Woche był częścią projektu „Rozwój Doliny Środkowej Odry - ludzie, przyroda, kultura, wieś”, finansowany ze środków Pilotażowego Programu Leader+
Agata Chwiszczuk
Kom. 695 742 909
e-mail: agata.chwiszczuk@szlakodry.pl